Rotasyon nedir ? Rotasyon plastik nedir ? Rotasyon üretimi nasıl yapılır ? Büyük ebatlı plastik üretimi nasıl yapılır. Su deposu imalatı, çocuk parkı imalatı
Makale İçeriği
Rotasyon nedir ?
Rotasyon kelime anlamı ile döngü, çevirme anlamına gelir. Plastik üretiminde ise “Dönerli kalıplama” anlamında kullanılır. Rotasyon plastik üretimi için tasarlanan kalıplar rotasyon fırınına bağlanır. Bu süreci kısaca aşağıda anlatalım.
Rotasyon plastik üretiminde işlem 4 bölümden oluşmaktadır.
- Dolum
- Pişirme
- Soğutma
- Çıkarma – Boşaltma
- Yeni Dolum
Rotasyon Fırını hakkında bilinmesi gerekenler;
6. Pişirme Süreleri
7. Rotasyon Fırını
8. Rotasyon Kolu
9. Kontrol Ünitesi
Rotasyon fırını içerisine uygun olacak şekilde metal kalıp veya kalıplar monte edilir. Gerekli olan sağlamlık testleri yapılır. Kontrol yapıldıktan sonra pişirme işlemine uygunluk verilir.
Rotasyon Kalıp Dolum
Kalıp içerisine istenilen renkli hammadde, kalıp içine dökülen plastik hammadde sürekli döndürülerek işlem başlar. Isı verilen kalıbın duvarlarına yapışan hammadde kalıbın şeklini almaya başlar. Kalıp içerisinde bulunan bütün hammadde eriyerek kalıp duvarlarına tamamı ile yapışır.
Pişirme
Kalıp fırın içerisine yerleştirilir, hammadde pişme düzeyine gelecek ısıya uygun sıcaklığa ulaşana kadar pişirme işlemi devam eder. Bu süreç boyunca rotasyon hareketi devam eder. Merkezkaç kuvveti ile kalıp duvarlarına eriyik hale gelen hammadde yapışır. İçerde hammadde eriyik hale gelip duvarları tamamen tutana kadar bu işlem devam ettirilir.
Plastiğin kalıp duvarlarına yapışma süreci
Üstteki video yurtdışı kaynaklı olup, kalıp içerisinde hammadde hareketlerini göstermektedir. Rotasyon yani döngü hareketi ile mikronize halde ki hammadde ısınan duvarlara yapışmaktadır. Pişirme işlemi tamamlanan ürünler ortalama 200 – 250 derecede olmaktadır. Bu şekilde kalıp içerisindeki ürün sıcak ve eriyik haldedir. Bu sebeple fırın içerisinde belirli bir süre soğuma işlemine tabi tutulur.
Soğutma
Pişme işlemi biten ürünler fırın dışına alınarak güçlü fanlar ile soğutma işlemi gerçekleştirilir. Eğer fırına girebilecek başka rotasyon kolu var ise, o esnada fırına yeni kalıplar girer. Soğutma işlemi dışarıda devam eder. Ortalama sıcaklık 30 – 40 dereceye inene kadar soğutma işlemi devam eder. Bu durumda mevsim şartları ortam şartları gibi etkenlerle 20 – 40 dakika arasında değişir.
Boşaltma
30 – 40 Dereceye kadar soğuyan kalıp içerisinden sertleşmiş ve son halini almış plastik ürünler artık sökülmeye uygun hale gelmiştir. Soğuyan plastik ürünler orta sert durumdadır. Kalıplar hale sıcak olduğu için yanmaz eldivenler kullanılarak ürünler dikkatli olarak kalıplardan sökülür.
Rotasyon Plastik Üretimi – Yeni Dolum
Kalıptan ürünler söküldükten sonra gerekli kalıp bakımları ve yeni baskı için gerekli çalışmalar yapılır. Üründe eğer insert kullanılıyorsa montajları yapılır. Ürüne özel hammadde doldurulur. Ürün kapağı sıkıca kapatılır. Bundan sonraki süreç baştan itibaren tekrar eder.
Baskı Süreleri
Baskı süresi ürün ve kullanılan hammaddeye göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra rotasyon kol sayısı ve kalıp sayısı da baskı sürelerini etkileyen önemli etkenlerdendir. Burada ürün üzerinden yorum yapmak daha doğru olacaktır.
Rotasyon Fırını
Fırın ısı dengesini sağlayan dışık yalıtımlı pişirme kabinine verilen isimdir. Isıtma, pişirme ve ön soğutma işlemleri fırın içinde yapılır. Fırın hacmi veya ebatı rotasyon kolunu ve ona bağlanabilecek maksimum kalıp sayısını belirler.
Rotasyon Kolu
Plastik ürünlerin kalıplarının bağlandığı ve fırın içine giren metal gövde diyebiliriz. Kontrol ünitesinden aldığı komutları uygulayarak ürünün en hassas şekilde pişmesini sağlar. Birden fazla kol olması durumunda ısınan dolum ve söküm zamanı kısa olacağı için baskı süreleri kısalacak ve maliyet düşecektir.
Kontrol Ünitesi
Bütün mekanik işlemlerin yürütüldüğü ve fırın kolunun hareketlerini sağlayan elektronik yapıdır. Bir kontrol ünitesi bir kolu veya daha fazla kolu kumanda edebileceği gibi birden fazla kolu aynı anda kontrol edebilir.
Kalıp
Plastik ürünlerin kabuğu olarak düşünülebilecek metal nesneler kalıp olarak adlandırılır. Farklı metal gruplarından kalıp yapılabilmektedir. Kullanılan metal grubunun kalitesine göre çıkan plastik üründe aynı kalitede olmaktadır. Uzun sözün kısası kalıp maliyetine kadar yüksek olursa üründe o kadar kaliteli ve göze güzel görünmektedir. Fırın maliyetlerinde kalıp sayısının çok önemli bir unsur olduğunu belirtmek gerekir. Fırının alacağı maximum kalıp ile girildiğinde ürün maliyetleri o oranda bölünmektedir.
Dünyada Rotasyon üretimi konusunda “Rotasyonel Kalıplama Kuruluşları Birliği”
( ARMO ) çok eski tarihlerden beri bütün üreticilere destek vermektedir. Bilgi almak için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Rotasyon – Cevaplanması Gereken Sorular
Rotasyon üretim tekniği ile ilgili herkesin merak ettiği soruları aşağıda cevapları ile birlikte sıraladık. Başka sorularınız olursa yorum alanından ve iletişim kanallarımızdan bize iletebilirsiniz.