Polietilen (PE) plastik üretiminde, günümüz endüstrisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Plastiklerin çeşitliliği sayesinde birçok sektörde kullanılmaktadır ve bu plastiklerin arasında PE özel bir yere sahiptir. PE, rotasyon tekniği ile üretilen plastikler arasında önemli bir oyuncudur. Bu makalede, PE ne olduğu, işlevleri, tarihçesi ve rotasyon tekniğindeki kullanım alanları hakkında detaylı bilgi bulacaksınız.
Makale İçeriği
Polietilen Nedir ?
PE, etilen gazının polimerizasyonu yoluyla üretilen bir plastik türüdür. Üretimde kullanılan katalizör değişimleri çıkan PE teknik özelliklerinde değişimlere sebep olmaktadır. Kimyasal formülü (C₂H₄)n olan bu malzeme, düşük yoğunluklu PE (LDPE) ve yüksek yoğunluklu PE (HDPE) gibi farklı tiplere ayrılır. Bu çeşitlilik, PE farklı uygulamalarda kullanılmasını sağlar.
Polietilenin Tarihsel Gelişimi Nasıl Olmuştur ?
PE tarihçesi oldukça ilginç bir şekilde başlar. 1933 yılında, İngiliz kimyager Michael Faraday, etilen gazının polimerizasyonunu gerçekleştirdi. Ancak, bu erken çalışma PE endüstriyel üretimine yol açmadı. PE ticari üretimi, 1939 yılında ICI (İngiliz Kimyasal Sanayi) tarafından başlatıldı. Bu olay, PE endüstriyel kullanımının başlangıcıydı ve plastik sektöründe bir devrim yarattı.
Polietilen Neden Sektör Lideri ?
PE yaygın kullanımı ve teknik özellikleri sebebi ile sektör lideridir. Bu özellikleri sayacak olursak;
- Yüksek mukavemeti, (Su depoları)
- Kimyasal dayanıklılığı (Asit Tankı)
- Ultraviyole Dayanımı (Çocuk Oyun Grubu)
- Düşük yoğunluğu
- Esnek Yapısı
- Kalınlıklara göre dayanım artışı
- Kolay kaynak edilebilmesi
- Elektriği izole kabiliyeti
- Talaşlı imalata uygun olması
- Düşük aşınma
- Kaygan yapısı
- Diğer plastikler ile bağ kurmaması
- Sıvı geçirgenliği olmaması
Bu özellikleri tek tek açıklamak makaleyi uzatacağı için açıklamadık. Eğer detaylı bilgi almak isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz. Bu özellikleri PE sektör lideri yapmaya yetiyor. Her gün laboratuvarlarda ve saha da yeni kullanım alanları üzerine çalışmalar yapılmaya devam ediliyor.
Polietilenin Rotasyonda Kullanım Alanları Nerelerdir ?
Rotasyon tekniği, PE şekillendirilmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, Mikronize polietilenin dökülüp kalıp içinde döndürülmesi olarak tanımlanabilir. Bu işlem, karmaşık ve büyük parçaların üretilmesini sağlar. PE rotasyonla kullanıldığı alanlar arasında oyun alanı ekipmanları, denizcilik ekipmanları ve su deposu ve gibi çeşitli ürünler başı çekse de hemen hemen her sektörde rotasyon ürünleri kullanılmaktadır. Savunma sanayinde ise üretim hızlı bir ivme kazanmıştır.

Rotasyon Ürünlerde Polietilen Seçimi Nasıl Yapılır ?
Rotasyonda bir ürünün üretiminde ilk önce teknik şartlarına ve ihtiyaçlarına bakılır. Ürün hangi sektörde kullanılacak. Asit, dış ortam, ultraviyole vs. gibi etkenlere maruz kalacak mı ?
Bu kriterlere bakıldıktan sonra üründe kullanılacak PE seçimine geçilir. PE yi cazip kılan en büyük faktörlerden biri ral kodlarında yer alan bütün renklerin kullanılabilmesidir. Bu seçimler yapıldıktan sonra üretim sürecine başlanır. Üretim sürecinin işleyişini buradan takip edebilirsiniz.

Polietilen – Gizli Potansiyel
PE hasara, korozyona ve suya karşı dayanıklılık gibi olağanüstü özelliklerinden dolayı, bu hammadde için sürekli olarak yeni kullanım alanları bulunmaktadır. İnşaat sektöründe olduğu kadar ilaç, kimya, gıda ve kozmetik sektörlerinde de iyi çalışır. Plastik pazarı da ambalaj, plastik poşet, streç film ve reklam poşeti üretiminde kullanılan yumuşak PE plastik tarafından fethedildi. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki sektörden ziyade ürün bazlı rotasyon ile PE ürün üretme süreci hız vermeden devam edecek.
Polietilen – Cevaplanması Gereken Sorular
PE hakkında merak edilen soruları cevapları ile birlikte aşağıda derledik. Merak ettiğiniz başka sorular olursa yorum kısmından bize iletebilirsiniz.
Polietilenin Kaç Çeşidi Vardır ?
Ultra Yüksek Molekül Ağırlıklı PE
Ultra Düşük Molekül Ağırlıklı PE
Yüksek Molekül Ağırlıklı PE
Düşük Yoğunluklu PE
Aşırı Düşük Yoğunluklu PE
Lineer Düşük Yoğunluklu PE
Orta Yoğunkluklu PE
Yüksek Yoğunluklu PE
Polietilen Hammadde Nedir ?
PE son derece esnek, dayanıklı, kimyasallara karşı dirençli ve çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir plastik türüdür. Rotasyonda Mikronize şekilde kullanılır.
Polietilen Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır ?
PE geri dönüşümle tekrar kullanılır. Kaliteli ve kalitesiz olarak ikiye ayrılır. Rotasyon ürün firesi olarak değerlendirdiğimiz bölümler kaliteli fire olarak değerlendirilir. Ürün değirmenine girerek tekrar mikronize hale getirilir. Belirli oranlarda üründe kullanılabilir.
Polietilen ve Uygulama Alanları ?
Ülkemizde en çok oyun park grubu ve su deposu üretiminde PE kullanıldığını görmekteyiz. Tabiki her sektörde PE ürünler kullanılmaktadır.
Polietilen Plastik mi ?
PE doğalgaz ve petrolden üretilen bir plastik türüdür.
PE Neyin Kısaltması ?
PE rotasyon üretiminde kullanılan polietilen plastiğinin kısaltmasıdır.
Polietilen Su Geçirir mi ?
PE kesinlikle su geçirmez. Üretimde yapmış olduğu bağlar sayesinde su geçirmezliği kazanır. Büyük ebatlı su depoları bu özelliği sebebi ile PE ile üretilir.
Polietilen Sağlıklı mıdır ?
PE insan ve hayvan sağlığı için herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu sebeple gıda üretimi dahil her sektörde güvenle kullanılabilir.